Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2019

-Στην Κύπρο μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Σολώνειον και Κυριάκου ενώ στην Ελλαδα στον Ιανό Αθήνας και Θεσσαλονίκης -ζητείστε το για να πάρει σειρά για τα ράφια...- και Σαιξπηρικόν στη Θεσσαλονίκη.

- Επίσης, μπορείτε να το παραγγείλετε από το Τεχνοδρόμιον (τηλέφ.: +357 99526772)

(Αναφορά στο βιβλίο Ψαλιδιστής στο περιοδικό The Books' Journal από τον Παναγιώτη Ιωαννίδη)"Μα πόσο συγκροτημένη, επιβλητική, υποβλητική, ατμοσφαιρική ποίηση. Μα πόσο ευαίσθητη, τρυφερή, ανήσυχη, φιλοσοφική ποίηση. Αρμονική συνύπαρξη ρεαλισμού και ονειροπόλησης, στίχοι που κλείνουν, ή που ανοίγουν -για εμένα το ίδιο κάνει - πληγές, στίχοι που δεν τους διαβάζεις απλώς. Τους γεύεσαι κιόλας, τους μυρίζεις, τους ακούς.
Η Ρωξάνη Νικολάου, με εικαστική εκφραστικότητα, σκιαγραφεί πρόσωπα και εικόνες αλλά, φτάνοντας στην τελευταία σελίδα της πυρετώδους και σπινθηροβόλας συλλογής της, αισθάνομαι ότι, πεζογραφικά μιλώντας, διαθέτει κάτι από Καμύ και, κυρίως, κάτι από Τόμας Μαν. Δεν εννοώ ότι έχει επηρεαστεί από το έργο τους, που μπορεί να ισχύει κι αυτό, εννοώ ότι τοποθετεί κάτω από την ίδια στιχουργική στέγη την οργή και τη γαλήνη, το άσπρο και το μαύρο, τη μέρα και τη νύχτα, την ελπίδα και την απελπισία, τη ζωή και τον θάνατο παίζοντας, επιδέξια και, στιγμές-στιγμές, με τη συμβολή ενός τραγικού σαρκασμού, και αυτοσαρκασμού.
Ακόμα και στα ποιήματα που χαρακτηρίζονται από λιτότητα, ο προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να ξεχωρίσει, και να απολαύσει, το βάθος της σκέψης και της γραφής της Ρωξάνης Νικολάου.
Ανάγνωσμα υψηλής νόησης και διανόησης, χαράζει το δέρμα σαν γυαλί, συγκινεί με τον άφθαστο ουμανισμό του"
(Ανδρέας Κούνιος)2 σχόλια:

astronaftis είπε...

Μπράβο! Καλή επιτυχία!

Ρωξάνη είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ!